• author
    • Admin

    • August 9, 2013 in Reizen

    Friesland: een weekendje genieten van water

    Friesland is rijk aan water. Denk maar aan de bekende Elfstedentocht en de Friese Meren en hier zal geen enkele twijfel over bestaan. In de meren, kanalen en vaarten zijn vele sluizen en bruggen aangelegd om het water op peil en het land bereikbaar te houden. Vaak worden deze nog met de hand bediend. Het vele water, de dijken en het grote oppervlak aan polders dragen bij aan het typische landschap van Friesland. Een weekendje weg in Friesland is daardoor een bijzondere ervaring. Ook wanneer je een weekendje in Friesland gaat fietsen voert het water de boventoon. Veel fietspaden zijn aangelegd over dijken en voeren langs vaarten en meren, waarbij je regelmatig typisch Hollandse bruggetjes tegenkomt of met een veerpont het water kruist. Maar er gaat natuurlijk niets boven om Friesland tijdens een weekendje weg vanaf het water te ontdekken. Heb je geen eigen boot of vaarbewijs? Dan zijn er tal van andere mogelijkheden om Friesland vanaf het water te bekijken. Je kunt bijvoorbeeld op verschillende plaatsen een sloep huren of een rondvaart maken in een van de oude stadjes in Friesland. In het historische Harlingen kun je een rondvaart maken langs restanten van stadwallen en prachtige panden met mooie gevels uit de 17e en 18e eeuw. Onderweg op het water zul je ook de vele zeilschepen en jachten bewonderen. Ook een rondvaart over de stadsgrachten van Dokkum is een aanrader, temeer omdat deze stad minder bekend is.